Proč právě tento alkoholový révový mok si získal takovou oblibu a respekt zároveň? Snad to bude tím, že hrozny vždy patřily k znamení bohatství a jako významná pochutina získala prvenství na starobylých stolech v mísách s lahodným ovocem. Samotný mok vznikl už ve starém Egyptě, jako vznešený nápoj, který popíjeli bohatí muži se svými druhy a ženami. Tento révový mok můžeme potkávat ve třech barvách, v bílé, růžové a červené. Každá barva, pak dává nápoji své specifické vlastnosti, které jsou neopakovatelné. Také v sladkosti bývá nápoj rozlišován, jako typ suchý, polosuchý, polosladký a sladký. Každý si vybere jistě nejlépe sám, která z těchto kategorií nejvíce osloví jeho chuťové pohárky.

Kde se réva pěstuje a lahodný mok vyrábí?

Na našem území se o víně nejvíce mluví na jižní Moravě, kde se díky příznivému podnebí révovým hroznům nejlépe daří. Je to i díky vápenité půdě, která dodává révě přesně takové podmínky, které pro svůj růst a zrání potřebuje. Hřejivé paprsky slunce doplní potřebné teplo a výsledkem bývá neobyčejně chutný révový nápoj, který má své specifické lahodné vlastnosti. Tento skvělý líbezný mok dává tělu také další opojné chutě ve spojení s jídlem. Ochutnat tak zralé sýry nebo maso upravené na určitý způsob v kombinaci se sklenkou bílého či červeného, je velkým gurmánským zážitkem. Nápoj zraje s věkem a tak nemůžeme nikdy říci, že je nějaký révový mok příliš starý nebo snad přestárlý.